Bruksizm (diş sıkma) bireyin dişlerini sıktığı, gıcırdattığı veya birbirine bastığı bir durum olarak ifade edilmektedir. Bu durum genellikle çene eklem rahatsızlıklarından kaynaklanmaktadır. Bruksizmi (diş gıcırdatma) olan bireyler uyanıkken ve ya uyku sırasında dişleri bilinçsizce sıkabilir veya gıcırdatabilir.
Bu durumlarda öncelikle mevcut problemlerin tespit edilip buna göre tedavi planlaması yapılması gerekmektedir. Diş sıkma ve gıcırdatma problemi olan kişilere özel hazırlanan gece plaklarıyla (splintlerle) bruksizm tedavi edilebilir. Diş sıkma ve gıcırdatma problemi ayrıca botoksla da tedavi edilmektedir.
Diş sıkma ve gıcırdatma problemi nedeniyle yanaklarda bulunan masseter kası büyür ve erkeksi kare bir çene yüz hattı sonucuyla karşılaşılabilir. Bu kas içerisine botox uygulanabilir. Günümüzde, masseter botoksu olarak bilinen basit ağrısız bir işlemle bugün daha belirgin bir
Ortalama 5-10 dakika süreni ağrısız bir işlemdir. Hasta işlem sonrası hemen işine devam edebilir. Çenenin incelme etkisi göstermesi 1 ayı bulabilir.
Masseter botoks tedavisinin etkisi 4-6 ay sürmektedir.
Dişler ve kapanış sisteminin, çiğneme kaslarının ve çene ekleminin detaylı muayenesi yapılır. Gerekli durumlarda MR gibi eklem içi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.
Tedavi için okluzal splint (gece plağı), egzersizler, ağrı kesici ve kas gevşeticiler, botoks gibi yöntemler uygulanmaktadır.
Dişlerinizin ölçüsü alınarak size uygun hazırlanan sert gece plakları önerilir. Bu plakların belirli aralıklarla yenilenmesi gerekir. Bununla beraber kişinin günlük hayatındaki stresi azaltması tedavinin başarısı açısından önemlidir.
Eklem splinti kas gevşemesini sağlamak ve çene kapanışını düzenlemek için kullanılan, kişiye özel olarak üretilen şeffaf bir ağız içi plağıdır. Tedavi süreci ortalama 6 ay sürmektedir.
Çene eklemi rahatsızlığı bir gecede ortaya çıkmaz. Zaman içerisinde yavaş yavaş belirtiler verir.
Çene eklemi hastalığının birçok sebebi vardır. Diş sıkma ve gıcırdatma da bu etkenlerden biridir ve çene eklemi hastalığını ya da kas rahatsızlıklarını hızlandırabilir ya da arttırabilir.
Baş ağrımın sebebi çene eklem rahatsızlığım olabilir mi?
Baş ağrısının birçok sebebi vardır. Çene eklemi rahatsızlıklarında baş ağrısı görülebilir, ancak baş ağrısı daha ciddi rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir.
Eklem splintini doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli olarak kullanmanız ve dikkat etmeniz gereken tavsiyelere ise mutlaka uymanız gerekir.
Eklem splinti ağızdan çıkarıldıktan sonra soğuk su altında sıvı sabun ve fırça ile yıkanıp temizlenmelidir. Diş macunu ve sıcak suyun temizlik işleminde kullanılması plakta bozulmalara sebep olabilir.