logo

Pedodonti

Pedodonti

Çocuk diş hekimliği 0-13 yaş grubu çocukların ağız ve diş sağlığının korunması, çürük, travma, genetik nedenlere bağlı gelişen sorunların giderilmesiyle ilgilenen ve ayrıca çocuklarda ileride gelişebilecek veya mevcutta olabilecek problemlerin tedavileriyle ilgilenen bir branştır.

Çocuk Diş Hekimliği Alanına Giren Tedaviler Nelerdir ?

  • Restoratif Tedaviler (Kompozit Dolgular, Renkli Kompomer Dolgular).
  • Çocuk Protezleri
  • Koruyucu Uygulamalar
  • Diş Travmalarının Tedavisi
  • Kanal Tedavisi
  • Kötü Ağız Alışkanlıklarının Tedavi Edilmesi (Parmak Emme, Dil Emme)
  • Ortodontik Tedaviler
  • Yer Tutucular
  • Ağız-Diş Bakımı ve Beslenme Önerileri

Çocuğumun İlk Diş Doktoru Muayenesini Ne Zaman Yaptırmalıyım?

Süt Dişlerinin Çekimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Süt dişleri 6-8 yaşlarında değişmeye ve yerlerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Diş değişimi 12 yaşına kadar devam eder. Süt dişleri alttan gelen kalıcı dişin, kökünü eritmesi neticesinde sallanmaya başlar ve çoğunlukla kendiliğinden düşer. Bazen süt dişi sallanmaz, düşmez ve alttan gelen diş farklı bir yerden ağız da belirir. Bu durumda süt dişinin çekilmesi gerekir.

Florür Uygulaması Nedir?
Çocuklarda süt dişleri daimi dişler kadar önemlidir. Çocuklarda hem süt dişlerine hem de daimi dişlere yapılan topikal flor uygulaması ile dişlerin güçlenmesi ve çürümeye karşı daha dayanıklı olmaları sağlanır.


Florürlü Vernik Uygulaması Ne İşe Yarar? 

Bilindiği gibi, süt dişleri daha kolay çürür. Çocukların belli bir yaşa kadar etkin ve tutarlı diş fırçalama alışkanlığı kazanmalarının zorluğu da dikkate alınırsa, flor uygulaması çürükle mücadele için önemli ve bilimsel bir yöntemdir.

Florürlü Vernik Uygulaması Zararlı Mı? 

Çocuklarda yapılan flor uygulamasının zararlı olduğuna dair bir takım önyargılar olsa da, uygun koşullarda profesyonellerce uygulandığında sağlığa herhangi bir zararlı etkisi olmamaktadır.


Florür Uygulaması Nasıl Yapılır? 

Çocuklarda 4 – 6 ayda bir yapılması gereken flor uygulaması hekim kontrolünde uygulanan oldukça basit bir uygulamadır. Diş yüzeyi besin ve plak artıklarından temizlendikten sonra jel ya da vernik formdaki flor preparatı  dişler kurutulduktan ve tükürükten izole edildikten sonra uygulanır. Uygulama sonrası hastaların 1-2 saat süreyle bazı besinlerden uzak durmaları gerekmektedir.

Süt Dişlerindeki Siyah Renklenmeler Nedir?

Dişlerde izlenen renk değişiklikleri çeşitlilik göstermektedir. Dişlerde izlenen siyah lekeler, bebeklik ve erken çocukluk döneminde ilaç kullanıma bağlı (demir preparatları, demir içeren vitamin şurupları gibi) lekeler olabileceği gibi, diş çürüğü başlangıcında izlenen renklenmeler de olabilmektedir.

Fissür Örtücü Uygulaması Nedir?

Diş çürüklerinin genellikle başladığı nokta  diş yüzeyindeki oyuk ve girintili alanlardır. Bu alanlar fissür örtücülerle kapatılarak dişte çürük oluşumu başlamadan önlem alınabilir.

Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?

Fissür örtücü uygulamasından önce dişler temizlenir. Daha sonra bağlayıcı bir ajan ve sıvı formdaki fissür örtücü dişlerin yüzeyindeki girinti ve çukurları kapatacak şekilde sürülür. Hemen sonrasında ışıkla sertleştirilerek tedavi bitirilir. Herhangi bir anestezi uygulaması gerekmeksizin bu işlemler uygulanabilir.

Fissür Örtücü Hangi Dişlere Yapılır?

Bu uygulama, sadece azı dişlerinin fissür çatlaklarının çürümüş yüzeylerine yapılır.

Fissür Örtücü Hangi Sıklıkla Uygulanmalıdır?

Fissür örtücü uygulaması bir kez yapılır ve işlemden sonra 6 ayda bir kontrol edilmelidir.

Her türlü dental hastalığınız ile ilgili bize danışabilirsiniz. 





    6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi ve gizlilik sözleşmesini okudum; Hizmet sunumu için vermiş olduğum bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.