logo

20 Yaş Dişi Cerrahisi

20 Yaş Dişi Cerrahisi

20 yaş dişleri 17-26 yaşları arasında sürmesi gereken 3. büyük azı dişleridir.ağız içerisinde en geride konumlanan dişlerdir.

20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Yirmi yaş dişleri; hastanın gelişimini tamamladığı 14-15 yaşlarından itibaren 25-26 yaşlarına kadar  sürebilirler. Ancak üzerinde kemik varsa veya çok kalın bir yumuşak doku varsa bu dişler, gömük veya yarı gömük diş olacak şekilde kalır ve süremeyebilirler. 

20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilmelidir?

Sürmekte olan 20 yaş dişinin yandaki dişe baskısı sonucu ağrı oluyorsa, 20 yaş dişinin etrafında oluşan kist ve tümörler mevcutsa, 20 yaş dişleri yanındaki dişlerin köklerine yaptığı baskı sonucu oluşan kök problemleri ve çürükler varsa, Çene arkında yer olmadığı için gömük ya da yarı gömük dişlerin etrafındaki yumuşak dokularında enfeksiyon varsa, Çene kavisinde yer olduğu ve dişler tamamen sürdüğü halde, yeterli temizlemenin yapılamaması sonucu çürüme ve diş eti hastalığı oluştuysa ve Sürmeye çalışan 20 yaş dişleri ön dişlerde çapraşıklık oluşmasına sebep oluyorsa bu dişlerin çekimi gerekebilir.

20 Yaş Dişleri Herkeste Olur mu?

Bazı insanlarda 20 yaş dişleri hiç oluşmayabilir. Oluşan 20 yaş dişleri ise çene arkı içerisinde yer bulabilirlerse ağız içerisinde görülebilirler. Bu dişer gömük veya yarı gömük olabilirler.

Yirmi yaş dişleri; hastanın gelişimini tamamladığı 14-15 yaşlarından itibaren 25-26 yaşlarına kadar  sürebilirler. Ancak üzerinde kemik varsa veya çok kalın bir yumuşak doku varsa bu dişler, gömük veya yarı gömük diş olacak şekilde kalır ve süremeyebilirler. 

Gömülü 20 Yaş Dişi Çekimi Nasıl Yapılır?

20 yaş dişi veya dişleri lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Yumuşak doku kaldırıldıktan sonra dişin etrafındaki kemik dokusu kaldırılır. Bazen diş parçalara ayrılarak, daha küçük parçalar halinde çıkarılır.. Daha sonra çekim boşluğu temizlenir ve yumuşak doku dikişlerle kapatılır.

20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Çok Ağrı Olur mu?

Rutin işlemlerde çok fazla ağrı şikeyeti olmaz; basit ağrı kesicilerde kontrol altına alınbilecek bir ağrı olur.

Her 20 yaş Dişinin Çekilmesi Gerekir mi?

Pozisyonu doğru olan ve herhangi bir problem yaratmayan sağlıklı bir 20 yaş dişinin çekimine gerek olmaz.

20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Yüzüm Çok Şişer mi?

Şişlik yanak dokusunda toplanan ödem dokusundan kaynaklanmaktadır. Özellikle ilk 24 saat soğuk tampon uygulaması yapılması şişliğin engellenmesi açısından önemlidir. Cerrahi prosedürlerde hafif şişlik oluşması normal bir durumdur.

20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Ağız Bakımı ve Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Çekim sonrası ilk 24 saat çalkalama ve tükürme yapılmamalıdır. Diş fırçalama ve gargara kullanımı ilk 24 saat için sakıncalıdır. Çekimi takiben en az 48 saat sigara kullanımı sakıncalıdır. İlk gün yumuşak beslenme önerilir. İyileşme döneminde eğer hekim tarafından önerildiyse antiseptik gargaraların kullanımı doku iyileşmesi açısından önemlidir. Çekim sonrası ilk günü takiben ağız hijyeninin etkin bir şekilde sağlanması gerekmektedir. Hekiminiz reçete etti ise antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir.

Her türlü dental hastalığınız ile ilgili bize danışabilirsiniz. 





    6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi ve gizlilik sözleşmesini okudum; Hizmet sunumu için vermiş olduğum bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.