Ortodontik Tedavi

Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavi; diş ve çene eklemindeki düzensizliklerde, diş çapraşıklıklarının giderilmesinde, dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde, gülüş tasarımında ve diğer gerekli diş tedavilerinin uygulanabilmesi için diş-çene anatomisinin düzenlenmesinde uygulanan bir dental tedavi yöntemidir.

Diş Teli Tedavisi (Ortodontik Tedavi) Nedir?

Diş teli tedavisi; diş ve çene eklemindeki düzensizliklerde, diş çapraşıklıklarının giderilmesinde, dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde, gülüş tasarımında ve diğer gerekli diş tedavilerinin uygulanabilmesi için diş-çene anatomisinin düzenlenmesinde uygulanan bir dental tedavi yöntemidir. Bu tedavide, dişler üzerine yerleştirilen braket adlı kulplara geçirilen metal bazlı diş telleri vasıtasıyla belirli oranda sürekli güç uygulanarak, dişler istenen yönlerde pozisyonlara gelmeye zorlanır. Diş teli tedavisi uygulaması uzun süreli, dişlere uygulanan kuvvetin belirli periyotlarla yeniden ayarlanmasını gerektiren bir tedavi yöntemidir. 

Ortodontik Tedaviye Hangi Yaşta Başlanılabilir?

Ortodontik tedavi için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. İlk ortodonti muayenesi süt dişleri tamamlandıktan sonra 4-5 yaşlarında yapılabilir. 6-7 yaş itibariyle de dişleri hareket ettiren takılıp çıkarılabilir apareylere geçilebilir. Büyüme gelişim döneminde çene yapısındaki bozukluklar çeşitli apareyler yardımıyla düzeltilerek yüz ve profil güzelleşir. Tel tedavisi ise genellikle 10 yaşından itibaren uygulanmakla beraber erişkin hastalarda da rahatlıkla uygulanabilir.

Diş teli tedavisi sıklıkla çocukların aktif büyüme çağında, 12-13 yaşlarında uygulanır. Bunun yanında, braketle diş teli tedavisi yetişkinlere de uygulanabilir.

Çocuk Hastalarda Uygulanan Ortodontik Tedaviler Nelerdir?

Çocuklarda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. İlk ortodonti muayenesi süt dişlerin tamamlanmasıyla birlikte 4-5 yaş civarında yapılabilir. Bu yaşlarda koruyucu tedaviler uygulanabilmektedir. Koruyucu apareyler ile kötü alışkanlıklar (parmak emme, tırnak yeme, ağızdan solunum vb.) erken yaşta tedavi edilerek problemin daha karmaşık bir hal almasının önüne geçilebilir.

6-7 yaş itibariyle ufak diş hareketleri yaptıran, takıp çıkarılabilir hareketli apareyler kullanılabilir.

Erken kaybedilen süt dişlerinin yerinin korunması, ön açık kapanış, gömülü kalan dişlere yer açılması, çene darlığının genişletilmesi, çapraz kapanan dişlerin düzeltimi gibi durdurucu tedaviler bu apareyler ile yapılabilir.

Ortodontik tedavi İçin Metal Tel Dışında Bir Tedavi Yöntemi Var mı?

Tellerin metal görünümünden hoşlanmayan ve estetik kaygısı olan hastalarımız için gelişen teknoloji sayesinde pek çok tedavi alternatifi bulunmaktadır.

• Kapaklı Seramik Braketler 
• Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi (Invisalign) 
• Görünmeyen Tel Tedavisi (Lingual Ortodonti)

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisi süresi diş ve çene yapısına, kişinin genel sağlık durumuna, dişlerdeki veya çene kemiklerindeki bozukluğun şiddetine, tedavi yanıtına, hasta uyumuna ve tedavi tipine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir.

Ortodontik Tedavi Neden Gereklidir?

Ortodontik tedavi sayesinde hem estetik hem de daha sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.

. Dişlerinizin ve çene yapınızın düzelmesi ile yepyeni bir gülüşe sahip olursunuz. Çapraşık dişlerin ya da ayrık dişlerin temizlenmesi zordur, diştaşı birikimi ve dişeti hastalıkları sıklıkla görülür. Ortodontik tedaviyle dişleriniz düzeldiğinde çok daha rahat temizlenebilr, çürük oluşumu önlenir. Çenede gömülü kalmış dişlere yer açılır, kaybedilen ve devrilen dişlerin yerine implant boşlukları açılabilir. Çene yapısının ve dişlerin düzelmesiyle dudaklar daha rahat kapanır, konuşma ve çiğneme fonksiyonları düzelir.

Her türlü dental hastalığınız ile ilgili bize danışabilirsiniz. 





    6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi ve gizlilik sözleşmesini okudum; Hizmet sunumu için vermiş olduğum bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

    ×