Çocuk Diş Tedavileri (Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk diş hekimliği 0-13 yaş grubu çocukların ağız ve diş sağlığının korunması, çürük, travma, genetik nedenlere bağlı gelişen sorunların giderilmesiyle ilgilenen ve ayrıca çocuklarda ileride gelişebilecek veya mevcutta olabilecek problemlerin tedavileriyle ilgilenen bir branştır. 

Bebeklerde ilk süt dişi sürmesinden itibaren başlayıp daimi dişler tamamlanıncaya kadar geçen süreçte 0-15 yaş arası çocuklarda süt ve kalıcı dişlerin korunması ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Çocuk Diş Hekimi ile ilk diş muayenesi ne zaman olmalı?

Dünya Sağlık Örgütü ilk diş hekimi muayenesinin çocuklarda ilk süt dişi sürdükten sonra 6 ay – 1 yaş arasında yapılmasını önerir. Çocuklarda biberon çürüklerinin oluşmaması için ebeveynler yapılabilecek doğru beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında bilgilendirilir.

Çocuk diş hekimliği alanına giren tedaviler nelerdir ?

  • Restoratif tedaviler(kompozit dolgular,renkli (kompomer) dolgular).
  • Çocuk protezleri
  • Koruyucu uygulamalar
  • Diş travmalarının tedavisi
  • Kanal tedavisi
  • Kötü ağız alışkanlıklarının tedavi edilmesi (parmak emme,dil emme)
  • Ortodontik tedaviler
  • Yer tutucular
  • Ağız-Diş bakımı ve beslenme önerileri

Bebeklerde Diş Çürüğü

Bebeklerde ve çok küçük çocuklarda diş çürüğü genellikle biberon diş çürüğü olarak adlandırılır. 6. ay ile birlikte bebeklerde katı beslenme başlar. Bununla birlikte bebeklerde biberon ile süt verimi yapılır. Biberonun diş çürüğü, şekerli sıvılar veya doğal şekerli olanlar bebeğin dişlerine uzun süre tutunduğunda meydana gelir. Ağızdaki bakteriler bu şekere geçer ve dişlere saldıran asitler oluşturur.

Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

Bebeklerde ve çok küçük çocuklarda diş çürüğü genellikle biberon çürüğü olarak adlandırılır. Biberon çürükleri şekerli sıvılar veya doğal şekerli olanlar (süt,bal,tatlandırıcılar) bebeğin dişlerine uzun süre tutunduğunda olur. 

Biberon çürüklerini önlemek için neler yapılabilir?

Bebeğin Mamasına ya da sütünün içine şeker veya bal gibi tatlandırıcılar koyulmamalıdır. Bebeğin gece biberonla uyuması kesinlikle önlenmelidir. Bebeğin beslendikten sonra temiz bir bezle ağzının temizlenmesi ve ağız hijyen bakımına ebeveynlerin dikkat etmesi gerekir. Bebeği besledikten sonra su içmesi sağlanıp çürüğe neden olabilecek şeker içerikli besin ve sıvıların ağız ortamından uzaklaştırılması gerekir.

 

Süt Dişlerinin Çekimi Ne Zaman Yapılmalı?

Süt dişleri 6-8 yaşlarında değişmeye ve yerlerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Diş değişimi 12 yaşına kadar devam eder.Süt dişleri alttan gelen kalıcı dişin, kökünü eritmesi neticesinde sallanmaya başlar ve çoğunlukla kendiliğinden düşer. Bazen süt dişi sallanmaz, düşmez  ve alttan gelen diş farklı bir yerden ağızda belirir. Bu durumda süt dişinin çekilmesi gerekir.

Süt Dişi Tedavileri nedir?

Süt dişleri, genellikle çocuklarda ilk olarak sürülen dişlerdir ve çocukların ağız sağlığını etkileyen önemli bir role sahiptir. Süt dişlerinin bakımı ve tedavisi, çocuğun ağız sağlığını korumak ve gelecekteki kalıcı dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkmasını sağlamak için önemlidir.

Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde bakımı ve tedavisi, çocuğun ağız sağlığını iyileştirir ve kalıcı dişlerin düzgün bir şekilde çıkmasına katkıda bulunur. Bu nedenle, düzenli diş hekimi kontrolleri ve evde yapılan düzenli ağız bakımı önemlidir.

Süt Dişi Çekimi nasıl yapılır?

Süt dişleri alttan gelen kalıcı dişin, kökünü eritmesi neticesinde sallanmaya başlar ve çoğunlukla kendiliğinden düşer. Bazen süt dişi sallanmaz, düşmez ve alttan gelen diş farklı bir yerden ağızda belirir. Bu durumda süt dişinin çocuk diş hekimi tarafından çekilmesi gerekir.

Süt dişi normal değişme zamanından önce çekilirse, çekimden hemen sonra dişlerin düzeninin bozulmaması için yer tutucu yapılması oldukça önemlidir. Bu işlem uygulanmaz ise komşu dişler çekim boşluğuna kayarak alttan gelecek kalıcı dişin yerini daraltabilir ve bu nedenle kalıcı dişlerde çapraşıklık ve yer darlıkları, alttaki daimi dişin sürememesi gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması gereklidir.

Süt Dişlerindeki siyah lekelenmeler nelerdir?

Dişlerde izlenen renk değişiklikleri çeşitlilik göstermektedir ve dişlerde izlenen siyah lekeler, bebeklik ve erken çocukluk döneminde ilaç kullanıma bağlı (demir preparatları, demir içeren vitamin şurupları gibi) lekeler olabileceği gibi, diş çürüğü başlangıcında izlenen renklenmeler de olabilmektedir.

 

ÇOCUĞUMUN DİŞİNDEKİ SİYAHLIKLARDAN ENDİŞE DUYMALI MIYIM?

Renkleşmenin nedeninin saptanması ve hızlıca tedavi planının çıkarılması olası problemlerin önüne geçmek adına oldukça önemlidir. Öncelikle bahsedilen renklenme durumlarını başlangıç çürüğünden ayırmak yine bir hekimin klinik muayenesini gerektirir.

Çocuklarda Yer Tutucu Diş Uygulaması nedir?

Yer tutucular, erken kaybedilmiş süt dişleri yerine alttan gelecek olan daimi dişler için boşluğu koruyan sabit veya hareketli apareylerdir. Süt dişlerinin 6 yaşından sonra düşmesi beklenir. Aparey, vaktinden önce kaybedilmiş süt dişleri yerine takılan hareketli veya sabit araçlardır. Böylece kalıcı diş gelişiminin olağan seyrinde ilerlemesi beklenir. Apareyler, tek, birden fazla ya da her iki tarafa da uygulanabilir.  Yer tutucu ile tedavi edilmeyen dişlerde ileri yaşlarda estetik problemler ve bunun sonucunda psikolojik sorunlar oluşacaktır. Daha fazla diş kaybına, diş eti rahatsızlıklarına ve ağız kokusuna sebep olacaktır. İleri yaşlarda daha ciddi ortodontik problemlerin oluşmasına zemin oluşturacaktır.

Her türlü dental hastalığınız ile ilgili bize danışabilirsiniz. 





    6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi ve gizlilik sözleşmesini okudum; Hizmet sunumu için vermiş olduğum bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

    ×