Gülüşümüz kişiliğimizin en karakteristik özelliklerinden biridir. Gerçek bir ağız ve diş estetiğinin sağlandığı gülüş tasarımından bahsedebilmemiz için dudak ve dişlerle uyumlu ve simetrik, sağlıklı diş etleri görüntüsünü elde etmek gerekir. Estetik bir gülüşte dişler kadar diş etleride önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle gülerken çok fazla diş etinin göründüğü gummy smile vakalarında pembe estetikuygulamaları oldukça önem kazanmaktadır
Gülüşünden memnun olmayanlar, diş etlerinden rahatsız olanlar ve daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen herkes Pembe estetik yöntemi ile daha doğal, estetik ve hoş bir gülüşe sahip olabilir. Pembe estetik yöntemleri, diş eti seviyelerinde farklılıklar, aşırı diş eti görünümü, diş eti iltihabı ve asimetrik diş eti dokusu olan bireylere uygulanabilir.
Diş eti pembesi estetiği tedavilerinde birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Pembe estetik tedaviler için diş eti ameliyatları (gingivektomi, gingivoplasti), kron uzatma işlemleri ve rejeneratif tedaviler uygulanabilir.
Pembe estetik tedavisi sadece estetik amaçlı olmayıp, diş ve ağız sağlığını korumayı da amaçlar. Diş eti iltihabı tedavi edilir, dişlerin boyu ve diş eti seviyeleri düzenlenir, estetik bir görünüm elde edilir ve diş kayıpları önlenir.
Pembe Estetik yönteminde iyileşme süresi tedavinin türüne göre değişmektedir. Genel olarak iyileşme süresi 1-2 hafta arasında değişmektedir.
Hastanın diş fırçalama alışkanlığı ve ağız hijyeni iyileşme süreci için büyük önem taşır. İyileşme sürecinde yumuşak bir diş fırçası ile temizlik yapılmalı ve diş hekiminin önerisi doğrultusunda ağız gargaraları kullanılmalıdır.
Diş eti çekilmesi, diş etinin diş kökü üzerinden çekilerek kök yüzeyini açığa çıkarmasıdır. Genellikle diş taşı birikiminin neden olduğu diş eti çekilmeleri, diş sıkma alışkanlığı, sert ve yanlış diş fırçalama tekniği, kas bağlantıları ve ortodontik tedavi sırasındaki diş hareketlerine bağlı olarak da görülebilir.
Çok sert kıllı diş fırçası kullanmak ve sert fırçalamak, hijyen eksikliği, diş taşı varlığı, çapraşıklık, kontrolsüz sistemik hastalıklar veya sigara içmek diş eti çekilmesine neden olabilir. Yanlış hazırlanmış kaplamalar ve dolgular dişeti çekilmesine neden olabilir.
Hasta diş boyunun daha uzun olduğunu algılar, dişler arasında boşluklar hissedilir, hassasiyet artar ve fırçalama sırasında ağrı hissedilebilir.
Diş hassasiyetine, plak birikimine bağlı ağız kokusuna, estetik sorunlara, çürüklere ve temizlenmesi zor alanlar olduğu için buna bağlı diş kayıplarına neden olur.
Diş taşı oluşmamasına dikkat etmek, plağı çok iyi temizlemek, sert diş fırçası kullanmamak, sert hareketlerle dişleri fırçalamamak, 6 ay boyunca düzenli olarak dişleri temizlemek, kontrolleri atlamamak önemlidir.
Dişleri fırçalarken yumuşak, dairesel, küçük süpürme hareketleriyle fırçalamak önemlidir. Fırçalama sırasında diş etlerine dokunmamak da dişler için zararlıdır. Diş etlerine dokunarak, ancak nazik hareketlerle nazikçe fırçalamak çok önemlidir.
Diş etlerindeki çekilme miktarına göre tedavi planı yapılır. Hassasiyet varsa öncelikle bu durum tedavi edilir. Gerekirse dişeti dokusu nakli ile çekilen bölge kapatılabilir.
Diş eti tedavisi işlemleri sırasında lokal anestezi uygulandığı için ağrı hissedilmez. Bazı işlemler sonucunda geçici ağrı oluşabilir.
Diş eti cerrahisi iki şekilde uygulanmaktadır. Greftleme adı verilen birinci yöntemde hastamızın damağından alınan greft adı verilen bir parça diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanır. Kaydırma adı verilen ikinci yöntemde ise çekilen bölgenin yanında sağlıklı doku varsa doku çekilmenin üzerinden kaydırılarak kapatılır.