Endodonti (Kanal Tedavisi) diş kökü kanalları, diş pulpası (sinir dokusu) ve dişi çevreleyen dokularla ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği branşının adıdır. Endodonti’nin (Kanal Tedavisi) amacı dişin ağız da uzun süre kalmasını sağlamaktır. Sıcak ve soğuk yemeklere karşı aşırı duyarlılığı olan ve gece ağrısı olan dişlere uygulanan bir tedavi şeklidir.
Çürük dişlerin tedavi edilmemesi sonucu dahada ilerlediği durumlarda dişlere kanal tedavisi yapılması gerekebilmektedir. Dişin canlı dokusu olarak tanımladığımız pulpanın çeşitli nedenlerle kanal içerisinden temizlenip, kanal boşluğunun şekillendirilerek doku dostu materyallerle doldurulmasıdır.
Gelişen teknoloji ile birlikte kanal tedavisi ağrılı ve korku duyulan bir tedavi olmaktan çıkmıştır. Lokal anestezi ile dişler uyuşturularak kanal tedavisi yapılabilmektedir. Anestezi altında dişin pulpa dokusuna ulaşılır. Döner alet sistemleri ile birlikte hızlı ve konforlu bir şekilde kanal şekillendirilir ve doldurulur. Tedavi süresince kontrol amaçlı küçük röntgenler alınabilir.
Kanal tedavisi, eğer diş enfekte değilse genellikle tek seansta bitirilen bir işlemdir. Ancak bazı durumlarda kanal tedavisi 2 seans sürebilir. Kanal içerisine bir ilaç konarak buradaki bakterilerin ölmesi için 7-10 gün beklenir ve tedavi sonrasında tamamlanır.
Eğer ilk defa bir dişte kanal tedavisi yapılıyorsa kanal tedavisi başarı oranı çok yüksektir. Ancak daha önce uygulanan dişte kanal tedavisi yapılmış ise başarı oranı düşebilir. Kanal tedavisinin başarısız olduğu durumlarda dişte ağrı veya kök ucunda enfeksiyon gelişebilir. Enfekte olduğu zaman hastada şişlik ağrı ve rahatsızlık hissi ile kendini belli eder.
Kök kanal tedavisi sırasında anestezi yapılacağı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur? Kanal tedavisi yapılmazsa dişin kök ucundaki enfeksiyon büyür ve hasta şiddetli ağrılar çeker. Bunun sonucunda da diş çekilerek kaybedilmek zorunda kalınabilir.
Kanal dolgusu, kök kanalının temizlenip doldurulması işlemidir. Dolgu işlemi ise dişin ağız içinde görünen kron kısmının harabiyet miktarına göre kompozit dolgu, inley&onley ya da kuron ile restore edilmesidir.
Kanal tedavisi sonrasını takiben birkaç gün dişte ağrı olabilir. Baskı ile oluşan hassasiyet normaldir.
Kanal tedavisi sonrasında diş canlılığını kaybeder ama bu hastalar tarafından çok fazla algılanan bir durum değildir.
Normal şartlarda kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında ya da dişte aşırı hassasiyet durumunda antibiyotik verilebilir. Hekime danışılmadan antibiyotik kullanılması doğru değildir.
Kanal tedavisi eğer ilk defa yapılıyorsa yüksek başarı oranı olan bir tedavi şeklidir. Bazı durumlarda çeşitli nedenler ile kanal tedavisi sonrasında dişteki ağrı geçmeyebilir veya kontrol sürecinde dişin kökünde iltihap oluşabilir. Bu iki durumda da dişlere yeniden kanal tedavisi yapılabilir.
Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır. Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, spontan ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve kapatılır.
Tedavisi sonrasında eğer dişteki madde kaybı az ise dişe dolgu yapılabilir. Ama genellikle madde kaybı çok olduğu için dişe; inley&onley veya porselen kaplama yapılarak diş restore edilir.