logo

Bonding

Bonding

Bonding uygulamaları dişlerde herhangi bir aşındırma veya düzenleme yapılmadan kompozit dolgu malzemeleri kullanılarak  dişlere fonksiyon ve estetiğin tekrardan geri kazandırılması şeklinde ifade edilebilir. Bonding tekniği ile dişlere bir işlem yapılmaksızın mevcuy problemler kolayca giderilebildiği için ve tedavi süresi tek seansa indirilebildiği için günümüzde estetik uygulamalarda sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Bonding uygulaması minimal invaziv bir yöntemdir, dişe zarar vermeden malzemeler diş yüzeyine ilave edilerek uygulanan bir tekniktir. Bu yöntemde mevcut diş dokusunun korunması esastır.

BONDİNG NEDİR?

Estetik olarak önemli olan ön bölgedeki dişlerdeki aşınmalardan, diş arasındaki boşluklardan  travmaya veya darbeye maruz kalmış kırıklardan kaynaklı olan sorunları tedavi etme yöntemidir. Bonding sisteminde dişin minesiyle uyum gösteren kompozit bir materyalle diş estetik görünümüne yeniden kazandırılabilir.

Bonding Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?

Bonding estetik dolgu belirli şartlara uymakla birlikte tek seansta yapılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemini uygularken ilk yapılması gereken renk seçimidir. Hastanın diğer dişlerinin rengiyle uyumlu bir renk seçimi yapıldıktan sonra dişlerde eğer bir düzenleme veya aşındırma yapılacaksa bu düzenlemeler yapılmalıdır. Dişin yüzeyine uygulanacak olan dolgu materyali tabaka tabaka renk geçişini sağlayacak sekilde uygulanır. Sonrasında cila işlemi uygulanır.

Bonding Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

  • Dişlere şekil verilirken kesme ya da aşındırma işlemi yapılmıyor
  • Dişler arasında boşluklar olduğunda yan dişlerin kesilmesine gerek kalmadan bu aralıklar kapatılabiliyor
  • Kişinin konuşması ya da gülmesi sırasında dişlerin görünmeyecek kadar kısa olması durumunda diş boyu bu yöntemle uzatılabiliyor
  •  İşlem sırasında çoğu zaman anestezi uygulamasına gerek duyulmuyor
  • Dişle ilgili bazı problemler karşısında son derece hızlı bir çözüm sunuyor

Bonding Uygulaması Kimlere Yapılabilir?

Genel olarak bakıldığında bonding uygulamaları pek çok durumda kullanılabilir.

  • Diş kırığı olanlar
  • Diş rengini değiştirmek isteyenler
  • Dişteki şekil bozukluğundan şikayet edenler
  • Diş aralarında boşluk olanlar
  • Diş boyunu eşitlemek isteyenler
  • Diş uçlarında çentikli bir görünüm olanlar
  • Pürüzsüz bir diş yüzeyi görünümüne sahip olmak isteyenler için bonding

Bonding Uygulaması Ağrı Yapar Mı?

Hastalar genellikle bonding işlemi sırasında ağrı ya da sızı yaşamaktan endişe etmektedir. Bu işlem için çoğu zaman dişte aşındırma veya düzenleme işlemleri yapılmasına bile gerek duyulmamaktadır. İşlem sırasında çoğu zaman lokal anestezi uygulanmasına bile gerek olmamaktadır. Hastalar herhangi bir ağrı yaşamamaktadır.

Bonding Uygulamasının Ömrü Ne Kadar?

Kullanılan materyallere, tekniğe, hastaya bağlı faktörlere ve hekimin deneyimli olmasına bağlı olarak bu süre değişkenlik göstermektedir. Karşılaşılan ufak problemlerde bonding uygulamalarının onarılması mümkündür. Zarar görmesi durumunda yenileme işlemleri yapılabilir

Bonding Uygulaması Sonrası Kırılma Olur mu ?

Dişlerin kırılmasına sebep olan durumlar bonding uygulamalarında da kırılmaya neden olabilir. Toka ve kalem gibi cisimlerin ısırılması gibi alışkanlıkların mutlaka bırakılması gerekmektedir. Ancak kırılma olsa dahi basit bir uygulama ile kırıklar tamir edilebilmektedir.

Bonding İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bonding sonrasında da ağız ve diş bakımına özen göstermeye devam etmelisiniz. Bunun dışında bu işlemden faydalanmış olmanız ekstra bir bakım yaptırmanızı gerektirmez. Düzenli ve etkili diş fırçalama ve diş ipi kullanımı yapılan uygulamaların ömrünün uzun olması açısından önemlidir.

Tüm estetik işlemlerde olduğu gibi bonding estetik dolgudan sonra da dişe gelecek travmalardan uzak durmak gerekmektedir. Sigara, çay, kahve ve bunun gibi dişlerde renklenme yapacak beslenme düzeni olan hastalarda kontrol randevularını aksatmamalı sıklıkla dişlerini muayene ettirmek için kontrole gelmelidir. Bonding yüzeyinde kırılmalar ya da lekelenmeler olması durumunda mutlaka hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Her türlü dental hastalığınız ile ilgili bize danışabilirsiniz. 





    6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi ve gizlilik sözleşmesini okudum; Hizmet sunumu için vermiş olduğum bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.