CAD/CAM

CAD/CAM

CAD / CAM, bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli üretim anlamına gelmektedir. Bu sistemler sayesinde hamur kıvamında maddelerle alınan ölçülerin yerini ağız içi kameralar almıştır. Bu durum hasta konforu açısından rahatlatıcı olmuştur. Bulantı refleksine yol açan macun / hamur kıvamında maddeler yerine, ağız içi tarayıcı kameralar ile diş ölçüsü alınabilmesi mide refleksi sebebi ile ölçü aldırmakta zorlanan kişilere önemli bir kolaylık sağlamaktadır.

Gelişen yeni yazılımlar ve materyaller ile dijital üretilebilen protezlerde, üretim süresi hızlandığı gibi hata payları da azalarak daha konforlu ve daha estetik dişlerin yapılabilmesi mümkün olabilmektedir. Bu sistemler sayesinde tedavi süreleri çok daha kısaltılmıştır.

 

Diş Hekimliğinde CAD/CAM teknolojisi, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Bilgisayar Destekli Üretim teknolojilerinin diş hekimliği uygulamalarına entegre edilmesini ifade eder. Bu teknoloji, diş hekimlerine ve laboratuvar teknisyenlerine diş restorasyonlarını (örneğin, kuronlar, köprüler, veneerler, ve implant abutmentleri gibi) tasarlama ve üretme süreçlerinde yardımcı olur.

CAD/CAM teknolojisi, genellikle üç ana adımdan oluşur:

  1. Tarama (Scanning): Diş hekimleri, hastaların dişlerini ölçmek ve dijital verilerini almak için özel bir tarayıcı kullanır. Bu tarayıcılar, hasta ağzında bulunan dişlerin detaylı üç boyutlu bir modelini oluşturur.

  2. Tasarım (Design): Bu dijital model, diş hekimleri veya diş teknisyenleri tarafından özel CAD (Computer-Aided Design – Bilgisayar Destekli Tasarım) yazılımı kullanılarak işlenir. Diş restorasyonunun tam şekli ve boyutu belirlenir ve diğer estetik veya işlevsel gereksinimler göz önünde bulundurulur.

  3. Üretim (Manufacturing): Tasarlanan restorasyon bilgileri, bir CAM (Computer-Aided Manufacturing – Bilgisayar Destekli Üretim) sistemi tarafından alınır ve restorasyonun malzemesine uygun bir şekilde işlenmesi için bir freze veya 3D yazıcı kullanılarak üretilir. Bu, porselen, seramik, metal alaşım, reçine gibi çeşitli malzemelerin kullanılabileceği anlamına gelir.

CAD/CAM teknolojisi, geleneksel el işçiliği yöntemlerine kıyasla birçok avantaja sahiptir. Bunlar arasında daha hızlı işlem süreleri, daha yüksek hassasiyet ve tekrarlanabilirlik, daha iyi estetik sonuçlar, daha az hasta ziyareti gereksinimi ve diş restorasyonlarının daha dayanıklı olması gibi faktörler bulunmaktadır. Bu nedenle, CAD/CAM teknolojisi, diş hekimliği pratiğinde giderek daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Her türlü dental hastalığınız ile ilgili bize danışabilirsiniz. 





    6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi ve gizlilik sözleşmesini okudum; Hizmet sunumu için vermiş olduğum bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

    ×