Diş rahatsızlıklarında hekimlerin en çok başvurduğu yöntemlerden bir tanesidir. Dijital ortamda dişin iç yapısını, yumuşak ve sert bölümlerini her yönü ile gösteren projeksiyon yardımı ile görüntülenen yöntemdir.
Her diş probleminde tomografi çekilmesi gerekmez. Hekim bazı basit sorunlarda röntgene gerek duymadan müdahale eder. Küçük röntgenler ve ya panoramik röntgenler ile gerekli durumlarda radyolojik değerlendirmeler yapılabilir. Ancak riskli 20 yaş dişlerinin çekimi öncesi, zorlu vakalarda implant planlaması öncesi, sinüs ve damarlara yakın olan bölgelerin değerlendirilmesi ve kist ve tümör varlığı gibi durumlarda tomografi çekilmesi gerekebilir.
Dental tomografi(diş tomografisi) işlemi öncesi hastanın herhangi bir hazırlık yapmasına gerek olmayıp sadece metal içerikli eşyalar çıkarılır. Hedef bölgeden görüntüler elde edilir ve kısa sürede sonuç çıkarak hastalara bildirilmektedir.
Dental BT çektirecek olan hastalar kendileri için zarar teşkil edip etmeyeceğini konusunda endişe duymaktadır. Dental tomografisi hastalar için zararlı bir görüntüleme yöntemi değildir.
Röntgenlerde 2 boyutlu görüntü elde edilirken; tomografilerde 3 boyutlu görüntü elde edilmektedir. Sert dokuların daha detaylı bir şekilde görünmesi ve tedavi planıın daha doğru yapılabilmesi için bazı durumlarda tomografi alınması daha doğru olmaktadır.