logo

Gömülü Diş Tedavileri

Gömülü Diş Tedavisi

Gömülü diş, genellikle dişetinin altında veya çene kemiği içinde yeterli alan olmaması nedeniyle yeterince çıkmamış veya tamamen çıkmamış bir dişi ifade eder. En yaygın gömülü dişler genellikle yirmi yaş dişleri (akıl dişleri) olarak bilinir. Gömülü dişler, çeşitli komplikasyonlara neden olabilir ve bu nedenle tedavi gerektirebilir.

Gömülü diş tedavisi, diş hekimi tarafından yapılır ve aşağıdaki adımları içerir:

  1. Muayene ve Görüntüleme:

    • Diş hekimi, gömülü dişin durumunu değerlendirmek için ağız içi muayene ve görüntüleme yöntemleri (röntgen, tomografi) kullanır.
  2. Ağrı ve Rahatsızlık Yönetimi:

    • Gömülü dişler çevredeki dokulara baskı yapabilir, iltihaplanabilir ve ağrıya neden olabilir. Bu durumu hafifletmek için ağrı kesiciler ve anti-enflamatuar ilaçlar reçete edilebilir.
  3. Gömülü Diş Çekimi:

    • Eğer gömülü diş ağrıya veya komplikasyonlara neden oluyorsa, diş hekimi çoğu durumda dişi çekmeyi önerebilir.
    • Bazı durumlarda, çekim işlemi cerrahi olabilir, çünkü diş tamamen çıkmamış veya çene kemiği içine gömülmüş olabilir.
  4. Cerrahi Çıkartma (Oral Cerrahi):

    • Gömülü dişin çekimi cerrahi bir müdahale gerektiriyorsa, oral cerrahi yapılabilir.
    • Diş hekimi, dişi çıkartmak için cerrahi bir prosedür uygular ve gerekirse çevre dokuları düzeltir.
  5. Komplikasyonların Yönetimi:

    • Gömülü diş çıkartıldıktan sonra olası komplikasyonları önlemek veya tedavi etmek için diş hekimi önerilerde bulunabilir. Bu, enfeksiyonları önlemek ve iyileşme sürecini kolaylaştırmak için önemlidir.
  6. İyileşme Süreci Takibi:

    • Gömülü dişin çıkartılmasının ardından, diş hekimi genellikle iyileşme sürecini takip eder ve herhangi bir sorun ortaya çıkarsa müdahale eder.

Gömülü Diş belirtileri nedir?

* Kırmızı, şiş ya da kanayan diş etleri
* Kötü ağız kokusu
* Ağızdaki diş sayısında eksiklik
* Ağızda sürekli olarak kötü bir tat
* Ağzı açmakta zorlanma
* Ağzı açarken, çiğnerken ya da ısırırken ağrı

Gölümü Diş çekimi nasıl uygulanır?

Gömülü dişlerin ameliyatlarında, dişin yer aldığı bölge lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır. Sonrasında diş etrafındaki kemik kaldırılarak diş çekilmektedir. Diş çekimi yapıldıktan sonra dikiş atılarak yaranın tedavi süreci başlatılmaktadır.

Gömülü dişler hastanın estetiği ve fonksiyonunu etkileyecek bir bölgede ise mutlaka ortodontik açıdan değerlendirilmeli ve mümkünse ortodontik tedaviyle yerine getirilmelidir. Bu sayede gömülü dişin eksikliğinden kaynaklanan estetik ve fonksiyonel problem ortadan kalkarken, gömülü dişin yaratabileceği olası zararlar da ortadan kalkmış olur.

Gömülü diş ortodontik olarak hareket ettirilemeyecek konum ve durumdaysa, alternatif tedaviler düşünülebilir. Bu tedaviler, dişin cerrahi yöntemle çekilmesi, belirli aralıklarla takip edilmek şartıyla yerinde bırakılması olabilir.

Her gömülü dişin tedavi edilmesi gerekli midir?

Gömülü kalan dişlerin tedavisi  için ilgili dişin yarattığı ve/veya yaratabileceği sorun analiz edildikten sonra tedavi seçenekleri değerlendirilir. Ortodontik tedavi ile dişin yerine getirilme şansı yoksa, gömülü veya yarı gömük olan dişin kendisi veya öndeki dişin çürümesi ve tedavi edilmesinde sorun olabileceği durumlarda, özellikle yarı gömük dişlerde dişetinin altına giren gıdaların temizlenememesine bağlı dişeti enfeksiyonu (perikoronitis) geliştiğinde, dişlerin yer darlığı veya çıkmaya çalışırken yarattığı basınç ağrısı varlığında, ortodontik tedavi sırasında yer darlığı durumlarında dişin sürdürülmesi mümkün veya gerekli değilse, protez yapılacak hastalarda mevcut gömük dişler protez alanında ise, gömülü dişlerin etrafında oluşan kistlerin varlığında hiç vakit kaybetmeden gömülü dişler alınır.  

20 yaş dişi veya dişleri lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Yumuşak doku kaldırıldıktan sonra dişin etrafındaki kemik dokusu kaldırılır. Bazen diş parçalara ayrılarak, daha küçük parçalar halinde çıkarılır. Daha sonra çekim boşluğu temizlenir ve yumuşak doku dikişlerle kapatılır.

Her türlü dental hastalığınız ile ilgili bize danışabilirsiniz. 





    6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi ve gizlilik sözleşmesini okudum; Hizmet sunumu için vermiş olduğum bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.