Ağız kokusunun tek belirtisi, ağızda oluşan kokudur. Ancak ağız kokusu bir hastalık değildir ve birçok hastalığın belirtisi olabilir.
Bu durumlarda öncelikle mevcut problemlerin tespit edilip buna göre tedavi planlaması yapılması gerekmektedir. Diş sıkma ve gıcırdatma problemi olan kişilere özel hazırlanan gece plaklarıyla (splintlerle) bruksizm tedavi edilebilir. Diş sıkma ve gıcırdatma problemi ayrıca botoksla da tedavi edilmektedir.
Diş aralarında, dil üzerinde ve diğer çevre dokularda kalan yiyecek artıkları; ağız içindeki bakteriler aracılığı ile kötü kokulu bileşiklerin oluşmasına sebep olmaktadır. Ağız kokusunun nedenleri, genel olarak ağız kaynaklı gelişir. Ağız içerisinde yapılacak tedaviler tamamlandıktan sonra koku hala devam ediyorsa farklı rahatsızlıklardan şüphelenilebilir.
Kulak burun boğaz problemleri, Böbrek hastalıkları, Mide ve bağırsak problemleri, Diyabet, Burun ve burun eti hastalıkları ve Kötü beslenme gibi nedenlerle de gelişebilir.
Ağız kokusu gidermek için, tedavilerde ve yöntemlerde aşamalı gitmek çok önemlidir. Öncelikle iyi bir ağız muayenesi yapılmalı ve ağız kaynaklı olabilecek bütün konular gözden geçirilmelidir. Diş taşı temizliği, çürük dişlerin dolgu ile tedavi edilmesi ve yanlış yapılmış kaplamaların yenilenmesi gerekmektedir. Ağız hijyeninin sağlanması ve idamesi ve diş ipi ve gargara kullanımı önerilmektedir. Hastalar dil yüzeyinin temizliği konusunda bilgilendirilmelidir.
Dil yüzeyi temizleme işlemi, dil temizleyiciler ile yapılmalıdır. Dil yüzeyi temizliği için yapılmış, özel plastik dil kazıyıcılar ile temizleme işlemi yapılmalıdır.