Diş eti estetiği; diş etlerinin görünümünü iyileştirmek için uygulanan kozmetik tedavilerdir. Bu tedavilerdeki temel amaç, hastaların gülüşlerinin ve diş eti görünümlerinin düzeltilmesi ve daha estetik hale getirilmesidir. Ayrıca bazı yöntemlerin diş sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
İçindekiler
ToggleDiş eti estetiği; diş etlerinin genel görünümünü düzeltmeyi amaçlayan tedavilerdir. Pembe estetik olarak da isimlendirilen söz konusu kozmetik tedaviler, diş etlerinin rengi, şekli, kalınlığı ve boyutu gibi faktörlerin düzeltilmesini hedefler. Gülüş tasarımı ve diğer estetik diş hekimliği uygulamalarında yaygın olarak kullanılır.
Gülerken veya konuşurken olması gerekenden daha fazla veya daha az görünen diş etleri, estetik açıdan sorunlar oluşturur. Söz konusu sorunların nedenleri, her hastada farklıdır. Estetik uygulamalar da hastalara özel olarak planlanır ve yaşadıkları problemlerin çözümüne yönelik bileşenleri barındırır. Yani diş eti estetiği tek tip ve standart bir işlem olmayıp, tamamen hastalara özel olarak planlanmaktadır.
Diş etlerine yönelik olan bu kozmetik tedavi, estetik kaygıları bulunan herkese yöneliktir. Estetik açıdan diş etlerinden memnun olmayanlar, söz konusu tedaviden yararlanarak ilgili kaygıları kalıcı olarak giderebilir. Tedaviyi tercih eden kişilerde bulunan estetik problemlerden bazılarına ilişkin kısa detaylar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Problemler | Açıklama |
Gummy Smile | Diş etlerinin normale göre daha büyük olması ve daha fazla görünmesi durumudur. Estetik görünümü bozan yaygın bir sorundur. Gülerken diş eti görünmesi tedavisi ile giderilir. |
Diş Eti Çekilmesi | Yaşlılık ve hastalık nedeniyle oluşan bu durum, diş etlerinin çekilmesine ve diş köklerinin görünür hale gelmesine yol açar. Sadece estetik açıdan değil, aynı zamanda diş sağlığı bakımından da ciddi bir problemdir. |
Diş Eti Büyümesi | İlaç kullanımı ve hormon değişiklikleri nedeniyle diş etlerinin fazla büyümesi durumudur. |
Renk Değişimleri | Sigara kullanımı ve hastalıklar başta olmak üzere farklı nedenlere bağlı olarak diş eti renginin değişmesidir. Pigmentasyon sorunları olarak da tanımlanır. |
Asimetri | Diş etlerinin oluşturmuş olduğu çizginin bazı bölümlerinin asimetrik olmasıdır. |
İlgili sorunların giderilmesiyle estetik problemler çözüldüğü gibi dişler de daha sağlıklı hale getirilir. Dolayısıyla her ne kadar ilgili yöntemin temel hedefi estetik kaygıların giderilmesi olsa da uygulamaların bazıları diş sağlığı için de son derece önemlidir.
Diş eti estetiğinde hastanın durumuna ve soruna bağlı olarak farklı yöntemler kullanılır. Yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri ve bunlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
Diş eti şekillendirme olarak da bilinen bir prosedürdür. Bu prosedürde temel amaç diş eti çizgisinin düzeltilmesi, asimetrilerin giderilmesi ve estetik bir görünüm kazandırılmasıdır. Lazer ve geleneksel cerrahi yöntemlerle uygulanabilen bu prosedürde ilk olarak diş etleri özel bir alet yardımıyla kaldırılır. Daha sonra estetik bir görünüm alması için gerekli işlemler gerçekleştirilir.
Diş eti kesimi olarak ifade edilen bu prosedürde fazla görünen diş etlerinin cerrahi yöntemle alınması ve dişlerin daha görünür hale getirilmesi temel hedeftir. Prosedür lokal anestezi altında uygulanır ve böylece hastaların herhangi bir acı duymaları engellenir. Ayrıca lazer ve cerrahi olmak üzere iki farklı yöntemle yapılabilen bir işlemdir.
Yaygın olarak kullanılan bir yöntem değildir ve çoğunlukla ileri derece diş çekilmesi vakalarında tercih edilir. Hastanın uygun noktasından alınan dokuların diş etlerine uygulanması şeklindedir. Bazı durumlarda sentetik greftler de tercih edilir.
Diş eti estetiğinde kullanılan en kapsamlı yöntemlerden biri olarak dikkat çeker. Bu prosedürde hem diş etleri yeniden şekillendirilir hem de çene kemiğine yönelik işlemler yapılır. Lokal anestezi altında uygulanan bir yöntem olup, dişlerin görünen kısımlarının uzatılmasını (artırılmasını) sağlar. Uzun görünen dişler, estetik açıdan beklentileri etkili olarak karşılar.
Buradaki yöntemlerin istenen sonucu vermesi için hastaların mutlaka deneyimli bir diş hekimini tercih etmesi gerekir. Ayrıca ilgili prosedürlerin ağız sağlığı açısından da olumlu etkileri olduğu unutulmamalıdır.
Diş eti estetiği öncesi ve sonrası, hastalar için en önemli konudur. Yaşanan değişimin kesin olarak ortaya çıkması için iyileşme sürecinin tamamlanması gerekir. Bu süreç operasyonun kapsamına ve türüne göre değişse de genel hatları ile şu şekildedir:
İyileşme süresi çoğunlukla 1-2 haftadır. Diş eti estetiği yaptıranlar, daha sonra normal rutinlerine döner.
Diş eti estetiği fiyat seviyesi, prosedürün türüne ve kapsamına göre değişir. Ayrıca işlemi yapacak olan doktorun deneyimi ve kliniğin popülaritesi de bu noktada önemlidir. Fiyatlara etki eden çok sayıda unsurun olması ve tedavinin her hastaya özel olarak planlanması nedeniyle net rakamlardan söz etmek mümkün değildir.
Diş eti estetiği ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
Bu prosedürlerin tercih edilme nedenleri, büyük oranda estetik kaygılardır. Dolayısıyla diş etlerine ilişkin estetik kaygıları bulunan herkes ilgili prosedürlerden yararlanabilir.
Diş eti hastalığı, büyük oranda ilgili bölgede oluşan enfeksiyonlarla ilgilidir. Başlangıçta enfeksiyonlardan kaynaklı olarak kırmızılık ve şişlikler meydana gelir. Diş eti hastalığının ilerlemesi durumunda diş etlerinde çekilme meydana gelir.
Diş etinin rahatsızlığı için farklı tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Söz konusu rahatsızlıklar önemli ölçüde enfeksiyon kaynaklı olduğundan ilk olarak antibiyotik tedavisine başvurulur. Bununla birlikte enfeksiyona neden olan unsurların giderilmesi için diş taşı temizliği gibi işlemler de yapılır. İlgili yöntemlerden istenen sonucun alınamaması durumunda cep küçültme gibi farklı cerrahi yöntemlere başvurulur.
Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler, uygulanan işleme bağlı olarak değişir. Operasyondan sonraki ilk saatlerde herhangi bir gıda tüketmemeye özen gösterilmelidir. Aşırı soğuk ve sıcak gıdalardan kaçınılmalı ve diş etlerinde baskı oluşturulmamalıdır. Ayrıca diş hekimi tarafından verilen tavsiyelere uyulmalıdır.
Operasyonun türüne ve kapsamına bağlı olarak süre farklılık gösterir. Herhangi bir şekilde süreye ilişkin kesin ifadeler kullanılması mümkün değildir. Bazı prosedürler sadece 15-20 dakika sürerken, bazıları ise birkaç saat sürer. Hastalara göre ilgili süreler de değişir.