Gün geçtikçe estetik kavramı ve estetik beklentiler insan hayatında önemli bir yer kaplamaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde hastalarımıza sağlık ve fonksiyon kazandırmanın yanında, estetiğinde ideal bir şekilde sağlanabilmesi mümkün olmuştur.
Laminalar sayesinde dişlerin sadece dudağa bakan yüzeylerinde ufak düzenlemeler yapılarak diş dokusunun kaybının önlenmesi ve estetik bir görünüşün sağlanması mümkündür.
Laminate Veneer restorasyonlar, dişlerin estetik görünümlerini ve fonksiyonel yapılarını düzeltmek amacıyla planlanan ve güncel sistemler yardımıyla dişler üzerine çok ince bir tabaka halinde yapıştırılan porselen restorasyonlardır.
Evet. Porselen laminate restorasyonlar için doğal dişlerinizde kullandığınız gibi güvenle kullanabilirsiniz.
Yapımı için diş yüzeyinden çok az madde kaldırılır. Kuron yapımında olduğu gibi dişin çepeçevre küçültülmesine gerek yoktur.
•Yüzeylerinde sigara, çay, kırmızı şarap, kahve gibi gıdalara bağlı renklenmeler oluşmaz.
• Yapısında metal materyaller içermediğinden dolağı diş etinden gri renk yansıması gibi bir duruma neden olmazlar.
•Işık geçirgenlik özellikleri ve ince olmaları sayesinde doğal bir görünüm elde edilebilmektedir.
Hastanın yapılan ağız içi muayenesine göre uygun olan durumlarda kesimsiz dediğimiz prepless laminalar uygulanabilmektedir. Bu tedavi seçeneği minimal invaziv bir tedavidir. Diş yüzeylerine hiç dokunmadan veya çok ufak düzenlemeler yapılarak laminalar hazırlanabilmektedir.
Lamina restorasyonların en sık uygulandığı durumlardan biri ayrıl dişlerdir. Bonding uygulamaları veya porselen lamina uygulamaları sayesinde dişler arasındaki boşluklar kapatılarak estetik bir görünüm sağlanabilmektedir. Dişler arasındaki boşluklar çok fazla ise öncesinde ortodontik tedavi uygulanması gerekebilmektedir.
Hastaların kendi kendilerine çıkarabilecekleri protezler değillerdir ancak diş hekimi tarafından lazer yardımı ile diş ile olan bağlantısı zayıflatılarak çıkarılabilmektedir.
Büyüme ve gelişim tamamlandıktan sonra uygulabnabilmektedir. Daha erken yaşta travmaya bağlı diş kırıklarında dişler dolgu ile restore dilip büyüme gelişim süreci tamamlandığında laminalar yapılabilmektedir.
Günümüzde hem laminaların yapıldığı seramik materyaller hem de yapıştırma ajanları çok gelişmiş durumdadır. Cad/cam dediğimiz bilgisayar destekli sistemler sayesinde tek tabaka şeklinde hazırlanabilmektedir. Doğru tedavi ve yapıştırma prosedürleri ile lamina restorasyonlar kendi dişleri gibi fonksiyon görebilmektedir.
Uygun teknik ve uygun malzemelerin kullanılması ile laminalar ile rahatlıkla ısırılabilir.
İşlemler Lokal anestezi altında yapılmaktadır. Hastalar herhengi bir ağrı hissetmemektedir.